TERMÉKEK

  PARTNEREINK

  A K-SYS KERETRENDSZER

 BELSŐ LEVELEZŐRENDSZER


 

Főpolgármesteri Hivatal

Művelődési és Közoktatási Minisztérium

Magyar Könyvklub Rt.

BIBLIOFIL és SAXUM Bt.

 

 

 

 

A KERNEL Kft. közel tíz éves tevékenysége során a speciálisan szállítmányozói területre készített SpeditOrg rendszer mellett több attól eltérő tartalmú rendszert is felépített. Elsősorban 2 eltérő területet kell megemlíteni:

 •  közigazgatás
 •  kereskedelem

A közigazgatási terület két legnagyobb rendszere a Citinfo, mely a Főpolgármesteri Hivatalban működik, a másik az iMIR (integrált minisztériumi informatikai rendszer), melyet a Művelődési és Közoktatási Minisztérium által kiírt pályázat nyerteseként a KERNEL Kft. készített el. Sajnos e rendszer "éles" bevezetésére a "több mint kormányváltás" után nem került sor. A rendszer egyes elemei azonban ma is működnek, más részeit egyéb rendszerekben sikerült hasznosítani.
Kereskedelmi területen a Magyar Könyvklub, a Bibliofil és a Saxum Kft-k rendszereit említhetjük. A cégcsoport tagjai a könyvkereskedelem 3 szegmensében tevékenykednek, így a hagyományos nagykereskedelmi, kiskereskedelmi és a viszonylag új, klub jellegű (direkt marketing) csatornák funkciói is megtalálhatók a rendszerekben.

Citinfo

A Citinfo rendszer speciális módon épült és fejlődik ma is. A keretrendszet, és az abban működő első alkalmazást (Ingatlanvagyon kataszter) a KERNEL Kft. telepítette 1993-ban. A Hivatal Informatikai ügyosztályán dolgozó munkatársak a keretrendszer megismerése, az abban való "gondolkodás" elsajátítása után sok-sok modullal bővítették a rendszert. A KERNEL Kft. megbízás alapján ugyancsak elkészített a keretrendszerbe integrált néhány alkalmazást. Ma a Citinfo rendszer felhasználóinak a száma 200 körül van. Néhány kiragadott funkció az igen szerteágazó területekről, melyek :

 • Költségvetés, keretgazdálkodás
 • Képviselők nyilvántartása (személyzeti és bér funkciók)
 • Közgyűlési határozatok
 • Ügyosztályi iktatás
 • Informatikai eszközök nyilvántartása (telepítés, karbantartás, felújítás)
 • Lakáskölcsönök (és törlesztésük)
 • Ůrtékvédelmi támogatások (és törlesztésük)
 • Ingatlan hasznosítás (bérletek, számlázás, pénzügy)
 • Gépkocsi nyilvántartás
 • Védelmi Bizottság nyilvántartásai (veszélyforrások, kapacitások)

iMIR

Az iMIR rendszer fejlesztésére az iMIR projekt keretében került sor. A rendszerre kiírt pályázatot a KERNEL Kft. nyerte el. A megvalósításban azonban a Művelődési és Közoktatási Minisztérium munkatársainak is nagy szerepe volt. Tapasztalataik átadásával, igényeik megfogalmazásával a projekt rendszertervezési szakaszában sok segítséget adtak a kormányzati munka megismeréséhez, megértéséhez, az addig csak az önkormányzati területen járatos cégünknek. A kialakított minisztériumi rendszer 3 fő területet fed le:

 • Költségvetés (tervezés, végrahajtás, értékelés)
 • Ügykezelés (iktatás, iratkezelés, ügykezelés)
 • Finanszírozás (Kötelezettségvállalás, kincstár, könyvelés)

Emellett a rendszerbe több, az ügyintézők munkáját megalapozó, támogató nyilvántartás is "belefért", mint pl. a Felsőoktatási adatbázis, Magyar Ösztöndíj Bizottság pályázatai. A rendszer ügykezelési része több sikeres tesztfázison is átesett, "éles" bezetésre azonban egyelőre nem került.

Magyar Könyvklub (MaKi)

A korábban Bertelsmann tulajdonú cég számítógépes feldolgozása a német cég kinti nagygépén futott. A tulajdonosváltást követően egy meghívásos pályázat második jelöltjeként végül is a KERNEL Kft. készíthette el a teljes ügyvitelt lefedő új informatikai rendszert. A több százezer könyvklub tag törzsadatait, folyószámláját, megrendeléseit tartalmazó adatbázist sikerült átültetni a K-SYS rendszerbe. A megrendeléseket feldolgozó, számlázó és raktárirányító rendszerben ugyancsak megoldott a csomagok összeállítása, postázása, a befizetések automatizált kezelése (könyvelése). A klub több bolttal is rendelkezik, emiatt a rendszer nem csupán a csomagküldő rendszerben működő rendelési csatornákat szolgálja ki, hanem a hagyományos bolti kiszolgálást is. A boltokban működő programrészek lehetővé teszik, hogy az értékesítés mellett a bolt ügyfélszolgálatként is működhessen.

BIBLIOFIL és Saxum rendszer

A Bibliofil Kft. országszerte 30 településen rendelkezik könyvesbolttal. A boltokban a Laurel Kft. által értékesített IBM pénztárgépen alapuló bolti rendszere működik. A K-SYS keretrendszerre épülő központi rendszer biztosítja a bolti programok törzsadat hátterét. Fogadja a boltok napi jelentéseit és egységes rendszerben kezelve a fix és bizományosi forgalmat, támogatja a központi ügyviteli, számviteli funkciókat.

A közös vezetés alatt működő Bibliofil és Saxum Kft. rendszerei is több ponton érintkeznek. A Saxum Kft. rendszere ugyancsak a K-SYS rendszerre épül. A rendszerek közt elekronikus adatkapcsolat van csökkentendő a manuális munkát és a hibalehetőséget.

.

.

KERNEL Informatikai Fejlesztő Kft. 1993-2009.

.